egelantier


HAAGBEUK OP STAM

In 1989 heb ik voor het eerst Haagbeuk op stam toe gepast in mijn eigen binnentuin.
Sindsdien experimenteer ik er volop mee.  Haagbeuk op stam als architecturaal element,
als beheersbaar hoog volume, in enkele rijen, in dubbele en drievoudige rijen. 
In vast of in willekeurig verband, verwijzend naar een bosgevoel. 









MEIDOORNHAGEN
Voordat het prikkeldraad was uitgevonden, werden akkers en weilanden in ons land door tienduizenden kilometers meidoornhaag van elkaar gescheiden. Daar is op dit ogenblik nog bitter weinig terug te vinden,  ook al als gevolg van de idee dat Meidoorn de fruitbomen met Bacterievuur kon besmetten.
Niet alleen in het landschap, maar ook rondom de tuin kan de meidoornhaag mooi en nuttig zijn.
Een haag van meidoorn is dicht en ondoordringbaar en biedt ruimte aan een ongekende hoeveelheid vogelnesten, zoals tuinfluiters, fitssen en Tfif-tjafs.













HAAGBANDEN VAN STRUIKKLIMOP
Een volwassen klimmende klimop maakt op latere leeftijd, hoog in de struik, bloeiende scheuten en ontstaan er bladeren met een andere bladvorm.  De stekken van deze bloeiende scheuten vormen de struikklimopstruiken (Hedere helix arborescens) .  In tegenstelling tot de gewone Klimop ranken deze struiken niet.  Struikklimop laat zich gemakkelijk snoeien en kan dus perfect dienst doen voor een lage haag.  De struikklimop bloeit in het najaar en draagt daarna bessen die pas in het voorjaar rijp zijn.
Ik heb twee soorten Struikklimop in mijn eigen tuin geplant.  Hedere helix arborescens is op het talud geplant tussen de paden en het lagere grasveld.  Hedere colchica arborescens vormt een soort amphitheater.
 
  


 









HAAGBEUK
Carpinus Betulus geniet mijn voorkeur boven Fagus sylvatica (Beukenhaag).
Alhoewel ik kan genieten van de pracht van een Beukenhaag onder de winterzon, verheug ik me toch telkens opnieuw op de jonge groene gloed van de schuivende knoppen van de Haagbeukhaag, bij het begin van de lente.  Haagbeuk is op de zware bodems van Zuid-West-Vlaanderen ook iets gemakkelijker dan Beuk. 









TAXUS
Voor groenblijvende hogere hagen gaat mijn voorkeur uit naar Taxus.  Coniferenhagen heb ik nog nooit toegepast.  Niet in het minst omdat deze hagen absoluut geen relatie hebben met de omgeving.
Indien de standplaatsvoorwaarden worden gerespecteerd, is Taxus een waardevolle haag die zeer lang mee gaat.  Zorg er vooral voor dat de standplaats niet te nat is.  Ook een tijdelijke natte winterperiode kan nefast zijn.







Taxus kan eeuwen oud en bijzonder hoog en breed worden.  In Wales nam ik een aantal jaren geleden deze foto.  Bovenin het Taxusmassief was een metalen constructie gemoteerd om het onderhoud van deze haag toe te laten.
 





De Egelantier - Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem. T 056 776396 en 0475 923464.
Openingsuren:  vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u.
stuur een email:  info@egelantier.be
schrijf je in voor de nieuwsbrief
volg ons op facebook www.facebook.com/egelantierotegem en op instagram www.instagram.com/de_egelantier_otegem/