egelantier


“Bij het ontwerpen van een tuin wil ik op de eerste plaats ruimte creëren. Of het nu gaat om een kleine stadstuin of een grote landschappelijke tuin, ik zal altijd proberen om een ruimtelijk gevoel op te roepen, en streven naar harmonische ruimtes waar het aangenaam vertoeven is.” 
“Ik vind het heel belangrijk dat je in de tuin kan rondwandelen. In al mijn tuinen, zelfs in kleine tuinen, zal ik altijd wandelparcours uitstippelen, waardoor je de tuin veel meer kunt beleven.”


 “Een tuin is een spel van ruimte en volumes, van structuur en natuur.”


“Ik gebruik bijna altijd bomen in mijn tuinen. Ze structureren de ruimte, begeleiden een pad, zijn vaak een bron van verwondering, en vormen soms de link naar het omliggende landschap. Zelfs in een kleine stadstuin probeer ik bomen te planten, om bijvoorbeeld een intiem terras te creëren, om inkijk te voorkomen of een onaangenaam uitzicht te verbergen. Maar ook puur als volume, als een vormelijk element.”

       


GEEN TUIN ZONDER BOOM
Genoeg redenen om bomen in de tuin aan te planten.
Bomen zuiveren de lucht, verzachten het lawaai en breken de wind.
Goed ingeplante bomen kunnen op de heetste uren van de dag schaduw geven op een terras of een andere zithoek in de tuin.
Het variërend schaduwspel van de boomkruinen maakt een tuin levendiger.
In de schaduw van bomen groeien boeiende planten .
Bomen zorgen voor privacy.
Bomen brengen hoog volume in de tuin.  In geen enkele tuin mag dit volume ontbreken.
Als geen enkele andere plant laten bomen ons de seizoenen ervaren:  gezwollen lenteknoppen,  het jonge blad, de vlammende herfst. 
Bomen zijn mooi.  Wie er naar kijkt wordt rustig.
Bomen kunnen een lelijk element verdoezelen en harde lijnen verzachten 
 
 

“Als je het geluk hebt dat je tuin in een mooie omgeving ligt, is het zonde om die omgeving niet bij de tuin te betrekken en de tuin met hagen of muren af te sluiten. Het gaat er niet alleen om wat het landschap voor je tuin betekent, maar ook wat je tuin met het landschap doet. Niet enkel wat je ziet vanuit de tuin, maar ook hoe je de tuin vanuit het landschap ziet, is belangrijk.”Tien tips =
Uit 'De Standaard van 18/2/2006' ; weerslag van een interview met journaliste Yo De Beule.


1. Herhaal sterke punten van het landschap in je tuinontwerp: een gebogen haag zet de glooiing van het landschap in de verte in de verf, een bosje sluit visueel aan bij het bos verderop.
2. Laat het uitzicht op een mooi landschap open en geef de grens aan met bijvoorbeeld een doorkijk-afsluiting.
3. Zorg eventueel voor privacy met structuurelementen binnenin de ruimte van het perceel en enkel waar nodig.
4. Kader een mooi uitzicht in met een lijst, een gat in de haag of een paadje dat ogenschijnlijk het landschap in loopt.
5. Een natuurlijk aandoende beplanting op de rand van het terrein versterkt de illusie dat de natuur tot in je tuin loopt en omgekeerd.
6. Kies haagplanten, bomen en heesters die in het landschap opgaan. Het zijn die structuren die je van ver ziet.
7. Planten die zijn aangepast aan bodem en microklimaat van je perceel, zullen er ook beter passen.
8. Werk mee aan het herstel van het landschap door bomen, bosjes en boomgaarden aan te planten: elementen die in ons landschap nagenoeg verdwenen zijn, maar die voor dieren van levensbelang zijn.
9. Cultuurelementen, zoals bijvoorbeeld de knotwilgenrijen die overvloedig in het omringende landschap aanwezig zijn, kun je mondjesmaat integreren in je ontwerp, maar hoed je voor het klakkeloos kopiëren van landschapselementen die niet passen bij je tuin of het landschap.
10. Ook in de stad of het dorp kun je laten inspireren door een mooi uitzicht vanuit je tuin: de bomen in het park, een brok industriële archeologie, het uitzicht op de kerktoren of de kleurrijke gevels aan de overkant van het woonblok.De Egelantier - Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem. T 056 776396 en 0475 923464.
Openingsuren:  vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u.
stuur een email:  info@egelantier.be
schrijf je in voor de nieuwsbrief
volg ons op facebook www.facebook.com/egelantierotegem en op instagram www.instagram.com/de_egelantier_otegem/