egelantier


 
De tuin bij de Egelantier – ontwerp Jos Pannecoucke sept.1990.

De tuin van de Egelantier (70 are) ligt rondom een vroegere weverij en bijhorend herenhuis, in 1990 gekocht door tuin- en landschapsontwerper Jos Pannecoucke en bloembindster Ann Desmet.  In 1990 was de tuin en de woning, na 22 jaar leegstand, totaal verwilderd.  Omvangrijke kraanwerkzaamheden hebben de voorheen vlakke tuin genivelleerd en gestructureerd.  Alle waardevolle bomen werden behouden.

De tuin bestaat uit 3 afgescheiden delen.  Structuur en natuur gaan er harmonisch samen.  Een typering van hoe de tuin is ontworpen en hoe deze wordt  beheerd.

In de binnentuin is de structuur het strakst met een rechtlijnige waterpartij en met hagen van Buxus, Taxus en Haagbeuk op stam.  Het jaar door zorgen bloeiende vaste planten voor een warm zuiders aanvoelen.  Hun uitbundigheid bevecht de formele structuur.

De bezoekerstuin wordt gedomineerd door een grote natuurlijke waterpartij.
Slingerende paden, hellende vlakken en trappen leiden langsheen een massief van Hortensia’s, een geurige border van heesterrozen en een collectie van  minder gekende hoogstambomen en heesters.  Brede golvende banden van Struikklimop en Sneeuwbes brengen rust.  Zoveel als mogelijk wordt de omgeving bij de tuin betrokken.

In het derde tuindeel slingert een grastalud zich  als een slang door de ruimte.  Hierop zijn oude appelrassen aangeplant. Een graspad met oude Rozelaars en een gemengde border aan de ene zijde en een Berkenverzameling aan de andere zijde leidt naar de moestuin.  De monumentale Kastanjes in dit deel zijn ongeveer 140 jaar oud.

 

   
   
     
     
     
   

De Egelantier - Zwevegemstraat 83, 8553 Otegem. T 056 776396 en 0475 923464.
Openingsuren:  vrijdag en zaterdag van 10u tot 18u.
stuur een email:  info@egelantier.be
schrijf je in voor de nieuwsbrief
volg ons op facebook www.facebook.com/egelantierotegem en op instagram www.instagram.com/de_egelantier_otegem/